konsult jessica

Hej, vad heter du och vad jobbar du med?

Jag heter Jessica Malmborg och jag jobbar med att hjälpa våra kunder att bli mer flexibla och förändringsorienterade för att stå pall för snabbare vändningar i branschen och en generellt mer svårförutsägbar framtid. Det kan handla om att börja jobba mer insikts- och lärandedrivet, att införa kortare planeringshorisonter i arbetet, men också att jobba mer strukturerat med förändring. Utöver min konsultroll har jag också en roll som teamchef Forefront, där jag har förmånen att få jobba med ett gäng riktigt duktiga projektledare samt affärs- och verksamhetsutvecklare.  

Vad jobbar ditt projekt med och vad är din roll i det projektet?

Just nu jobbar jag som förändringsledare hos en industrikund som inom kort ska lansera ett nytt ledningssystem. Ledningssystemet är till för att garantera säkerhet och kvalitet i verksamheten, genom att göra det enkelt att hitta rutiner och riktlinjer. Det kanske låter lite stelbent men för en industriverksamhet där många medarbetare till exempel har en fysiskt utmanande eller riskabel arbetsmiljö eller jobbar med tunga maskiner fyller dessa riktlinjer en viktig funktion för att garantera såväl en säker arbetsmiljö som ett bra slutresultat.  

Som förändringsledare är det mitt ansvar att säkra att det nya ledningssystemet landar i verksamheten på ett bra sätt. För att göra detta jobbar jag framför allt med att stötta ledare och chefer i hur de ska jobba med kommunikation och förankring av förändringarna ut i verksamheten. 

Hur har ditt arbetssätt som konsult förändrats under Coronapandemin?

Jag har alltid tyckt om att vara på plats så mycket som möjligt hos kund, så givetvis är det stor skillnad nu när alla jobbar remote! Man får tänka i lite nya banor kring hur man bygger relation, skapar kontakt och får till olika typer av möten och workshops men jag måste säga att hittills har de kunder jag jobbat med under denna märkliga tid (vilket faktiskt är fyra olika, i helt olika branscher) varit fantastiskt flexibla och snabba att anamma nya mötesformer och arbetssätt.  

Största förändringen för mig som person är helt klart all tid jag spenderar hemma istället för att vara på kontoret – Forefronts eller hos kund. 

Hur fungerar det att jobba remote i ditt projekt?

Det uppdrag jag har nu har precis startat och visst är det lättare att snabbt få kontakt med sina nya kollegor och lära känna varann när man ses fysiskt, kan ta en kaffe och prata lite mer informellt. Men, projektkontoret hos min kund har satt upp bra rutiner för dagliga incheckningar via Teams där man ses och kan prata lite mer informellt om vad var och en gör i sitt projekt, vilket är bra, och projektet jag sitter i har bra rutiner för digitala möten så det funkar smidigt. Men visst – jag hade gärna haft fler tillfällen till samarbete IRL istället, det blir en annan känsla när man är i samma rum. 

Har du något bra film/serietips nu i dessa tider?

I ärlighetens namn är jag inte så stor på varken serier eller filmer, jag väljer oftast att göra andra saker. Men med det sagt – jag har den här våren börjat se Normala människor som jag verkligen fastnat för!