I år hade vi på Forefront flera kollegor på plats under Teamsdagen, inte bara som deltagare, utan även som programledare och talare. I denna artikel skulle vi därför kunna dela många olika typer av perspektiv på dagen (hur man bäst styr upp en konferens/hur gör man sig redo för att tala på konferens/ hur planerar jag bäst vilka sessioner att delta på under en konferens), men för att den inte ska bli flera A4-sidor lång så har vi valt att samlats runt ett fokus – våra insikter efter att ha lyssnat på ett gäng olika sessioner.
Tillgänglighet och inkludering
Som titeln skvallrar om så var det specifikt ett tema som väckte mångas nyfunna intresse och funderingar – hur kan vi skapa en mer inkluderande och tillgänglig arbetsmiljö i den digitala sfären? Det togs upp både under keynoten där det delades tips om Avancerad läsare för chattmeddelanden i Teams och även på en hel session som pratade utifrån perspektivet som lärare: hur man skapar en tillgänglig läromiljö med de digitala medel som finns idag. Det var väldigt spännande och jag tror många av oss kommer bli än mer observanta på hur vi får med oss fler i vårt digitala rum framöver.
Säkerhet och governance är fortfarande heta potatisar
Såklart kan man inte prata digitala plattformar och molnlösningar utan att prata om hur vi gör det på ett säkert sätt och säkerställer en proaktiv förvaltning. Här kunde vi lyssna på flera bra sessioner med tankar kring allt från hur man bäst förvaltar Teams, till hur man bäst arbetar med etiketter där samt vilka säkerhetsaspekter man måste ta i beaktning inför ett införande av Copilot. Visste du även att phishing är ett potentiellt hot i Teams och inte bara på mailen? Temat på dessa sessioner rimmar väl med det vi själva har upplevt är viktiga dialoger ute hos våra kunder.
Döda hästar vadå?
Ja, så hette faktiskt en session – Se upp för döda hästar i arbetslivet. Sessionen satte huvudet på spiken kring hur vi ofta håller fast vid gamla arbetssätt, trots att de inte längre tjänar sitt syfte och absolut inte stöttas av våra nya, digitala verktyg. Många sessioner pratade om hur vi måste våga börja förändra våra invanda arbetssätt, för att bättre möta den tekniska plattform vi har att jobba med. Om vi inte arbetar smartare, så blir vi inte heller mer produktiva. Det är dock inte lätt och det vittnar de många frågor och tankar som dök upp i samband med dessa typer av sessioner.
Kan man skriva en artikel utan att nämna Copilot?
Självklart kan vi inte skriva en artikel på temat Microsoft och inte nämna Copilot - det vore befängt! Många sessioner handlade om Copilot i flera former, allt från exempel på hur man kan sätta upp ett Center of Excellence för att bygga en kunskapsspridande kultur, till hur vi bäst undviker den numera kallade ”bajsdippen” som alltför ofta uppstår under införandeprojekt i organisationer. Bajsdippen var det ord man använde för att beskriva den dipp som ofta sker efter en Copilot-implementation, när användare har kommit in med väldigt hög entusiasm och en kanske lite skev bild av vad Copilot kan leverera. Så ett tydligt budskap var att utbildning och rätt förväntningar hos slutanvändarna är avgörande faktorer för framgångsrik adoption av Copilot.
Vi fick också höra mer om Copilot Studio som är en spännande förlängning av Copilot för Microsoft 365, där det togs upp best practice samt när man bör använda Studio vs. vanliga Copilot. En sak är säker med Copilot och det är att vi behöver fortsätta prata om vad det är och inte är, hur vi bäst förväntanshanterar allt från ledning till slutanvändare samt hur vi lägger den bästa grunden för snabb adoption av Copilot hos individen. Lyckas vi inte med detta är det svårt att undvika bajsdippen och ännu svårare att realisera våra större drömmar om att revolutionera hela affärsprocesser med den nya tekniken.
Missade du Teamsdagen men vill ändå ta del av dess innehåll? Håll utkik på Youtube, där alla sessioner kommer komma upp framöver. Och känner du att du inte kan vänta på detta, utan redan nu vill bolla tankar, utmaningar och funderingar om säkerhet, Copilot för Microsoft 365, user adoption eller Microsoft 365 generellt – tveka inte att höra av dig till oss. Vi ställer gärna upp som bollplank!
Missa inte heller vårt event ”Copilot för Microsoft 365 - så får du det att fungera för offentlig sektor” den 5 november, du hittar mer information HÄR.
Paula Delgadillo, Michaela Bostrand, Lisen Newman och Josefin Hasselqvist Haglund