Mest bokad kalender = högst status?

På 1990-talet skulle Filofaxen (dåtidens hippaste kalender) vara full. Ju fler möten desto bättre – det gav hög status. Många möten visade att du var viktig! Hur är det nu då?

Många har nog fortfarande kalendern full – även om den är digital. Men man börjar skönja en förändring. Två orsaker till detta är de tekniska möjligheter som finns tillgängliga och att många vant sig vid en större frihet under ”pandemi-åren”. Dessutom är en yngre generation – generation Z – på väg ut i arbetslivet. Denna generation är uppvuxna med mobiler och sociala medier men sägs ha en stark etisk drivkraft och prioritera annat än arbete och hög lön.

Samtidigt blir den svenska befolkningen äldre, dvs det finns färre som ska försörja fler. Därför måste vi anamma smartare sätt att jobba, så att vi kan få mer gjort på färre timmar med färre personer. För att detta ska vara möjligt måste vi börja dela kunskap och lära oss att använda förvärvad kunskap tidseffektivt.

Kunskapsdelning och engagemang

Att kunskap är makt är förvisso sant – likaså att delad kunskap är dubbel kunskap. Vi blir helt enkelt smartare när vi delar kunskap och bygger vidare på varandras idéer. När vi gör detta slipper vi personberoenden och ökar engagemanget (vi människor gillar ju att göra saker tillsammans och känna att vi är en del av ett sammanhang).

Tekniska verktyg är bra, men den enda som kan förhindra att du bränner ut dig eller missar viktiga uppgifter är du själv, och där gäller det att vara smart och jobba smart. Att jobba smartare är att prioritera och att våga göra en sak i taget. Att vara medveten om var tiden tar vägen och se till att hjärnan får tid för återhämtning. Oavsett om du använder Pomodorer* eller schemalagd fokustid genom Microsoft Viva gör du både dig själv och organisationen en tjänst om du inte sliter ut dig i ändlösa möten utan pauser emellan.

Att tänka på

  • Det är resultatet som är viktigt – inte att lägga ner så många timmar som möjligt
  • Det är smart att bygga vidare på andras tankar – men glöm inte att ge kredd!
  • Gör saker tillsammans med dina kollegor.
  • Tillåt dig själv att prioritera. Ta hjälp om det är svårt!
  • Ta rast – det ökar ditt fokus

Slutsatser: Ingen tackar dig om du går in i väggen. Var smart och ta hand om dig själv och dina kollegor. Den som delar med sig och gör saker tillsammans med andra kommer längre än den som kör sitt eget race. Keep up the good work!

*Pomodorer innebär att arbetet delas upp i 25-minuters intervaller, med korta pauser emellan. Systemet utvecklades av Francesco Cirillo och tanken är att man ska känna att man får saker gjorda utan att känna sig stressad.

Nyfiken på oss?

Kul! Vi är nyfikna på dig med. Hör av dig så lär vi känna varandra.